Zinzino

Omega3 & Omega6 – BalanceTest

Vet is altijd een beladen onderwerp. Als we gaan afvallen willen we vet ook als eerste kwijt raken. We verwijderen alle vette voeding uit ons eetpatroon. Waaronder dus ook de goede vetten Omega3 en Omega6.  Maar is dat wel zo verstandig?

Nee, want ons lichaam heeft ook vet nodig. Vet is een belangrijke bron van energie voor je lichaam. We hebben vet nodig om bepaalde vitamines op te nemen, maar vet isoleert ons lichaam. Maar dan hebben we wel het juiste balans nodig. Onze hersenen bestaan voor 60% uit vet en ook daarom is het wel belangrijk dat er een goede aanvoer is van de goede vetten. Als onze hersenen niet de goede voeding krijgen, hoe kunnen ze dan optimaal  functioneren?

Verschillende soorten vet

Er zijn 11 soorten vetten die we kunnen onderverdelen in drie groepen. Elke groep wordt aangegeven met een cijfer, 3:6:9.

Omega3 en Omega6 zijn essentiële meervoudige vetzuren, maar ons lichaam kan deze niet zelf aanmaken. In tegenstelling tot Omega9.

Omega3 vetzuren is een groep meervoudige onverzadigde vetzuren. De voordelen van Omega3 zijn o.a.: voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis en depressies. Verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en zijn onder meer van belang voor de oogfunctie en de hersenstofwisseling. Omega3 vind je bijvoorbeeld in: lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en ook in vette vis.

Omega6 vetzuren zijn de slechtere vetten en zorgen voor meer ontstekingen in het lichaam. De zogenoemde transvetten, Omega6 zit in veel verpakte producten verwerkt.

Omega9 zit bijvoorbeeld in olijfolie en avocado en zijn gezonde vetten.

Wat doet Omega3 voor jouw lichaam?

Wat doet Omega6 voor jouw lichaam?

Naast Omega3 bestaat er ook Omega6. Dit zijn eigenlijk de ongezonde vetten die je vindt in brood, koek, frituur en ander geproduceerde voeding. We hebben Omega6 vetzuren nodig voor een goede gezondheid. In ons Westerse voedingspatroon krijgen we veel meer Omega6 binnen dan Omega3.

De veeteelt is een industrie geworden waarin dieren veel binnen staan en vooral granen, soja en maïs te eten krijgen in plaats van gras. Bovendien worden veel voedingsmiddelen gemaakt met plantaardige oliën die bomvol zitten met Omega6.

De meeste mensen krijgen te veel Omega6 binnen in plaats van Omega3. Onze voeding is zoveel veranderd in de afgelopen decennia. Destijds kreeg men de gelijke hoeveelheid Omega3 en Omega6 binnen met een ideaal van 1:1. Vandaag de dag eet een gemiddeld persoon grote hoeveelheden Omega6 door plantaardige oliën en gemodificeerd bewerkte levensmiddelen, echter slechts enkele levensmiddelen hebben een hoog gehalte Omega3, zoals vette vis en traditioneel voedsel van het plantenrijk.

Tegenwoordig is het Europese gemiddelde 15:1 en 25:1 of zelfs hoger. Ons lichaam moet dus proberen om 25 keer meer Omega6 dan Omega3 gelijktijdig af te breken.

Bijna iedere Nederlander heeft een dis-balans in deze vetsoorten. Vooral een tekort van de grote nummer 3! En dit nummertje houdt het geheel nou juist zo goed in balans.

Het meest effectieve is om dagelijks meer Omega3 binnen te krijgen door visolie te nemen. Helaas is de meeste vis tegenwoordig zwaar vergiftigd, waardoor de meeste visolie niet zo gezond meer is, maar eerder schadelijk.

De BalanceTest

Om erachter te komen hoe het gesteld is met jouw balans tussen omega3 en omega6 werk ik in mijn begeleidingstrajecten met de BalanceTest. We doen dit door middel van een paar druppels bloed uit je vinger. De test wordt vervolgens opgestuurd naar het onafhankelijk laboratorium VITAS in Noorwegen. Nadat ik de uitslag van de test binnen heb gekregen, ongeveer 20 dagen, vertel ik je de uitslag van de test en krijg je van mij een advies.

Het goede nieuws is: jouw dis-balans is in 4 maanden te verbeteren. Onze cellen vernieuwen zich namelijk standaard elke 4 maanden.

Ben je ook nieuwsgierig naar je vetzuur verhouding?

Ik help je graag. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op.